Gruszki nie są tak popularną rośliną działkową jak jabłonie. Częściej niż na działkach można je spotkać w wiejskich sadach. Zazwyczaj pojawiają się tam odmiany odporne na mrozy, czyli Bery, Bergamoty i Paryżanki. Warto jednak posadzić grusze, bo ich zastosowanie jest szerokie. Służą nie tylko jako owoce deserowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Bardzo dobre są, choć ciągle mało znane i mało robione przez gospodynie domowe, kompoty, konfitury i dżemy z gruszek. Te owoce nadają się również do ciast i wypieków. Walory zdrowotne też są nieocenione. Gruszki zawierają witaminy A, B, C, E i PP. Zawarte tam garbniki oczyszczają organizm z toksyn, a błonnik oczyszcza jelita, poprawiając przemianę materii. Owoce te bogate są w potas, fosfor, wapń i magnez. Chronią zatem serce i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Gruszki mają sporo cukru, są więc doskonałym źródłem energii. stanowiąc zdrową alternatywę dla słodyczy. Większość korzystnych witamin i składników mineralnych mieści się tuż pod skórką, dlatego nie powinno się obierać tych owoców.

Comments are closed.

Najlepsze

  • Urządzenia do pakowania
    Prowadzenie magazynu. Prowadzenie magazynu wcale nie jest takim prostym, jak by się to mogło wydawać, zadaniem. Okazuje się, że jest to wyzwanie logistyczne, któremu podoła tylko doświadczony kierownik. Zapewnienie odpowiedniej …
  • Każdy kto chce modnie żyć musi nastawić się na ekologie
    Obecnie bardzo wiele osób naprawdę chce czerpać jak najwięcej radości ze swojego ogrodu. Ludzie dzisiaj od nowa zaczęli doceniać to ile tak naprawdę warte jest ogrodnictwo i ile za jego …

Strony