Gruszki nie są tak popularną rośliną działkową jak jabłonie. Częściej niż na działkach można je spotkać w wiejskich sadach. Zazwyczaj pojawiają się tam odmiany odporne na mrozy, czyli Bery, Bergamoty i Paryżanki. Warto jednak posadzić grusze, bo ich zastosowanie jest szerokie. Służą nie tylko jako owoce deserowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Bardzo dobre są, choć ciągle mało znane i mało robione przez gospodynie domowe, kompoty, konfitury i dżemy z gruszek. Te owoce nadają się również do ciast i wypieków. Walory zdrowotne też są nieocenione. Gruszki zawierają witaminy A, B, C, E i PP. Zawarte tam garbniki oczyszczają organizm z toksyn, a błonnik oczyszcza jelita, poprawiając przemianę materii. Owoce te bogate są w potas, fosfor, wapń i magnez. Chronią zatem serce i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Gruszki mają sporo cukru, są więc doskonałym źródłem energii. stanowiąc zdrową alternatywę dla słodyczy. Większość korzystnych witamin i składników mineralnych mieści się tuż pod skórką, dlatego nie powinno się obierać tych owoców.

Comments are closed.

Najlepsze

  • Pomoc roślinom ogrodowym przetrwać zimę
    Każdy wie, że by pomóc roślinom jakie mamy w ogrodzie przetrwać zimę powinniśmy poprzykrywać je liśćmi albo tez posypać torfem. W ten sposób mimo panującego na dworze mrozu nie przemarzną …
  • Odpowiednie miejsce na relaks
    Własny ogród to miejsce, w którym możemy nabrać dystansu do otaczającej nas rzeczywistości. Warto znaleźć chwilę na to, by oderwać się od obowiązków i poczuć się na nowo komfortowo w …

Strony