Gruszki nie są tak popularną rośliną działkową jak jabłonie. Częściej niż na działkach można je spotkać w wiejskich sadach. Zazwyczaj pojawiają się tam odmiany odporne na mrozy, czyli Bery, Bergamoty i Paryżanki. Warto jednak posadzić grusze, bo ich zastosowanie jest szerokie. Służą nie tylko jako owoce deserowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Bardzo dobre są, choć ciągle mało znane i mało robione przez gospodynie domowe, kompoty, konfitury i dżemy z gruszek. Te owoce nadają się również do ciast i wypieków. Walory zdrowotne też są nieocenione. Gruszki zawierają witaminy A, B, C, E i PP. Zawarte tam garbniki oczyszczają organizm z toksyn, a błonnik oczyszcza jelita, poprawiając przemianę materii. Owoce te bogate są w potas, fosfor, wapń i magnez. Chronią zatem serce i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Gruszki mają sporo cukru, są więc doskonałym źródłem energii. stanowiąc zdrową alternatywę dla słodyczy. Większość korzystnych witamin i składników mineralnych mieści się tuż pod skórką, dlatego nie powinno się obierać tych owoców.

Comments are closed.

Najlepsze

  • Walory zdrowotne borówki amerykańskiej
    Jak wykazały badania, borówka amerykańska jest bardzo dobrym źródłem cennych składników. Właśnie dlatego co raz więcej osób, szczególnie zwolenników zdrowego stylu życia, decyduje się uprawiać tę roślinę na swojej działce. …
  • Jak uprawiać pigwę?
    Pigwa jest nie tylko pięknym krzewem, ale także tym typem rośliny, jaki to wyróżnia się zdrowymi owocami. Niegdyś była stosunkowo znana na terenie Polski, lecz obecnie cieszy się spora popularnością. …

Strony